Pescuitul la clonc cu teasere Zeck

Utilizat pentru prima data de catre pescarii de pe malul sarbesc al Dunarii, cloncul a devenit la ora actuala un instrument de pescuit cu larga raspandire in toata Europa.

Pe langa barca care este o necesitate in acest stil de pescuit, avem nevoie de o lanseta (sau mai multe), cu puterea de aruncare cuprinsa intre 60 - 250 grame si lungimea intre 1,80 - 2,40 metri. Ne mai trebuie si o mulineta marime medie, pe care sa intre minim 150 m de fir monofilament (diametru minim 0.50mm) sau textil (diametru minim 0.35mm) şi bineinţeles unul sau mai multe cloncuri. Ca reper general cautati locurile cu apa adanca (gropane de 6 - 20 m) sau baza pragurilor abrupte. Daca dispuneti de un sonar atunci problema gasirii unui loc potrivit devine infinit mai simpla, ba chiar puteti vedea pe ecranul acestuia daca somnii se ridica de pe fund sau nu. Pentru acest tip de pescuit germanii de la Zeck au dezvoltat o gama de naluci ce indeplinesc cerintele specifice, sunt foarte rezistente si contribuie la capturarea unor exemplare uriase de somn utilizand acest stil, mai exact teaserele, pe care le-au numit Rattle Teaser . Acestea vibreaza trezind interesul somnilor din apropiere si se recomanda a fi utilizate impreuna cu un clonc de calitate pentru un randament maxim. Greutatea si culoarea teaserului pot fi alese de fiecare pescar in functie de preferinte si de experienta in locul de pescuit ales. Zeck are o paleta generoasa de gramaje , de la 60ge, 100gr, 150gr pana la 200gr, lucrate impecabil. Inedit este deasemeni Clong Teaser-ul de 60gr, greutate rar intalnita la alti producatori, putini dealtfel pentru acest gen de naluci si mai ales de calitatea celor de la Zeck. Montura este extrem de simpla si e compusa de obicei dintr-un plumb oval culisant de cca 60 - 250 grame blocat pe fir si acoperit cu un skirt (fusta) de silicon colorat la baza carora sunt atasate bilute de diferite culori creand astfel efectul meduzei. Inevitabil, la miscarea pe verticala bilutele se vor lovi intre ele si vor produce vibratii ce vor ajuta somnul sa identifice naluca mult mai rapid. Teaserul are in componenta si un forfac scurt de circa 20 - 30 de cm la capatul caruia e fixata o ancora marimea 3/0, pe care se pun de cele mai multe ori rame. Efectul de atractie al acestuia poate fi imbunatatit prind adaugarea diferitelor arome, materialul din care este realizat avand capacitatea de a ramane impregnat cu acestea o perioada lunga de timp.

Indiferent de greutatea ori culoarea teaserului pe care o preferati cu siguranta modelul preferat se va regasi in oferta celor de la Zeck, teaserele concepute de acestia fiind renumite pentru calitatea si eficienta dovedita in timpul partidelor de pescuit. Daca optam sa pescuim in curent mare avem nevoie de o un teaser cu o greutate destul de mare pentru ca acesta sa aiba o prezentare corecta pe plan vertical. Inainte de a incepe sa utilizam cloncul, lanseta sau lansetele trebuie sa fie bine fixate de bordul barcii, iar monturile vor fi lasate sa pluteasca pe langa aceasta, la o adancime cuprinsa de obicei intre 2 si 4 metri (intre ape). Muscatura somnului este in general violenta insa mai sunt si cazuri uneori cand abia apuca momeala de parca ar vrea doar s-o testeze. Nu uitati sa lasati frana mulinetei mai slaba, ca pestele sa poata lua fir altfel ar putea refuza momeala. Gama variata de produse special concepute pentru pescuitul la clonc alaturi de specificatiile prezente pentru fiecare model permit alegerea teaserului potrivit pentru fiecare pescar si fiecare situatie aparuta.Fire intinse!

Comentarii